Dr. Liliana Docan - Vardai

Apiterapia – Terapia naturala cu miere si celelalte produse apicole

Apiterapia – Terapia naturala cu miere si celelalte produse apicole

Apiterapia, adica terapia prin produse apicole (produse ale albinelor), are o istorie foarte veche, ea fiind cunoscuta si utilizata cu succes de vechii egipteni si de mesopotamieni. Mierea avea efecte excelente in vindecarea si tratarea ranilor,in imbalsamarea corpurilor neinsufletite, propolisul era utilizat la mumificare iar ceara la producerea lumanarilor sau figurinelor cu semnificatie religioasa.

Dintre produse apicole in apiterapie mai des folosite sunt:

Laptisorul de matca ce se recomanda pentru bolnavii slabiti, pentru tratarea asteniei de primavera, intarirea sistemului imunitar, pentru refacerea dupa interventii chirurgicale sau rani mai serioase si pentru tratamentul secundar al nervozitatii si al starilor depressive.

NU SE RECOMANDA in cazul alergiei,

al hiperactivitatii glandelor cu secretie interna, al imbolnavirilor tumorale si al diabetului.

Ceara se utilizeaza pentru afectiuni ale aparatului respirator, pentru inflamatii ale cavitatii bucale si calmarea inflamarii amigdalelor si ingredient de baza in produsele cosmetice.

Polenul se recomanda pentru intarirea organismului slabit, impotriva lipsei poftei de mancare pentru ameliorarea cresterii parului si reinnoirii tesuturilor. Persoanele predispuse la ingrasare trebuie sa evite consumul acestui produs.

Propolisul are efecte excelente de dezinfectare fiind un bacterigen, virulocid si fungicid; propolisul este antiinflamator, scade inflamatiile deja existente, este un anestezic local, regenereaza pielea, amelioreaza vindecarea ulcerului, reduce sangerarea si intareste sistemul imunitar al organismului.

Se poate administra sub forma de tablete, crema si picaturi. NU SE RECOMANDA bolnavilor cardiaci, cu insuficiente renale si probleme ale ficatului,si nici persoanelor alergice,sensibile la polen.

Veninul albinelor se poate folosi cu success pentru tratarea durerilor reumatice ale artritei, inflamatiilor articulatiilor, durerilor musculare dar NU SI IN CAZUL insuficientei cardiace, al diabetului si tulburarilor pshice si nici femeilor insarcinate.

Mierea este o hrana valoroasa care ar trebui sa figureze in alimentatia noastra in mod regulat dar si un produs terapeutic, cu efecte in tratarea bolilor cardiovasculare si de stomac, a ranilor cauzate de arsuri sau de obiecte ascutite.

Putem utiliza mierea pentru: stari de raceala, tuse, gripa (ghimbir amestecat cu zeama de lamie si miere, hrean cu miere, ceaiuri de flori de salcam, chimion, lamaita), fortificarea sistemului imunitar (suc proaspat cu miere si otet de mere), boli cardiace (ceai de paducel indulcit cu miere, insomnii (lapte indulcit cu miere), intarirea gingiilor (miere cu fagure).

NU SE RECOMANDA
persoanelor cu hiperactivitate a unor glande cu secretie interna, celor alergice si celor cu aciditate gastrica.

Tratamente si Consultatii

Doctor Liliana Docan – Vardai
telefon: 0244 474 266
fax: 0244 474 399
mobil cabinet: 0742 932 222
mobil personal: 0744 527 454
e-mail: cabinet.dr.vardai.liliana@gmail.com
website: www.medicnaturist.ro
Programari: luni – vineri | 12.00 – 14.00

Be Sociable, Share!
, , , , , , , , , , , , , , , ,

Adauga un comentariu acestui articol